Evaluasi Kesesuaian Lahan untuk Tanaman Padi Gogo (Oryza sativa L.) dan Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) di Kecamatan Kualuh Hulu Kabupaten Labuhanbatu Utara

The evaluation of land suitability to Upland rice (Oryza sativa L.) and Onion (Allium ascalonicum L.) in Kualuh Hulu Subdistrict Of North Labuhanbatu District.

DOI:

https://doi.org/10.32734/joa.v7i1.2279

Keywords:

land suitability, onion, upland rice, bawang merah, kesesuaian lahan, padi gogo

Abstract

Land suitability needs to be considered for cultivated plants in order to obtain optimal production. Land evaluation is part of the land use planning process. The objective of this research is to evaluate the land suitability Upland rice (Oryza sativa L.) and Onion (Allium ascalonicum L.) in Kualuh Hulu Subdistrict of North Labuhanbatu District. The methode of this research is the survay method. From the results of the overlay from the map of soil types, map of topography, and map of height place, retrieved 9 units of land use map. SPL 1 has a land area of 22.273,98 hectares, SPL 2 has a land area of 12.248 hectares, SPL 3 has a land area of 8.571,24 hectares, SPL 4 has a land area of 8.015,46 hectares, SPL 5 has a land area of 4.736,61 hectares, SPL 6 has a land area of 3.154,86 hectares, SPL 7 has a land area of 2.044,73 hectares, SPL 8 has a land area of 1.445,39 hectares and SPL 9 has a land area of 946,28 hectare. The conclusion of this research showed the highest potential of land suitability classes in set of land 1 is upland rice ( S3 rc ) and onion ( S3 wa, rc ), in set of land 2 is upland rice ( N rc ) and onion ( N rc ), in set of land 3 is upland rice ( S1 ) and onion ( S3 wa ), in set of land 4 is upland rice ( N rc ) andonion ( N rc ), in set of land 5 is upland rice ( S3 rc ) and onion ( S3 wa rc ), in set of land 6 is upland rice ( S1) and onion ( S3 wa ), in set of land 7 is upland rice ( S3 rc ) and onion ( S3 wa rc ), in set of land 8 is upland rice ( S3 rc ) and onion ( S3 wa rc ) and in set of land 9 is upland rice ( S3 rc ) and onion ( S3 wa rc ).

 

Kesesuaian lahan perlu diperhatikan untuk tanaman budidaya agar mendapatkan produksi yang optimal. Evaluasi lahan merupakan bagian dari proses perencanaan tataguna lahan. Penelitian ini bertujuan untuk mengevaluasi kesesuaian lahan tanaman Padi Gogo (Oryza sativa L.) dan Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) di Kecamatan Kualuh Hulu Kabupaten Labuhanbatu Utara. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode survei. Berdasarkan hasil overlay peta jenis tanah, peta kemiringan lereng, dan peta ketinggian tempat, diperoleh 9 Satuan Peta Lahan (SPL). SPL 1 memiliki luas 22.273,98 ha, SPL 2 memiliki luas 12.248 ha, SPL 3 memiliki luas 8.571,24 ha, SPL 4 memiliki luas 8.015,46 ha, SPL 5 memiliki luas 4.736,61 ha, SPL 6 memiliki luas 3.154,86 ha, SPL 7 memiliki luas 2.044,73 ha, SPL 8 memiliki luas 1.445,39 ha dan SPL 9 memiliki luas 946,28 ha. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kelas kesesuaian lahan potensial pada SPL 1 adalah padi gogo ( S3 rc ) dan bawang merah ( S3 wa, rc ), pada SPL 2 adalah padi gogo ( N rc ) dan bawang merah ( N rc), pada SPL 3 adalah padi gogo ( S1 ) dan bawang merah ( S3 wa ), pada SPL 4 adalah padi gogo ( N rc ) dan bawang merah ( N rc ), pada SPL 5 adalah padi gogo (S3 rc ) dan bawang merah ( S3 wa, rc ), pada SPL 6 adalah padi gogo ( S1 ) dan bawang merah (S3 wa), pada SPL 7 adalah padi gogo ( S3 rc) dan bawang merah ( S3 wa, rc ), pada SPL 8 adalah padi gogo ( S3 rc ) dan bawang merah ( S3 wa, rc ), pada SPL 9 adalah padi gogo ( S3 rc ) dan bawang merah ( S3 wa, rc ).

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2019-06-25