Food Security Office Strategies for Addressing Stunting Issues in Medan City
DOI:
https://doi.org/10.32734/jpr.v2i2.13479Keywords:
Food Availability, Stunting Prevention, HealthAbstract
Food availability is one of the important aspects in overcoming stunting. Food is a source of nutrition that can prevent stunting. Food diversity requires the development of a system that can guarantee the availability of food diversity. The purpose of this study was to describe the role of food availability in stunting prevention. The research method used is descriptive qualitative. The results show that efforts to strengthen food security by increasing the availability of diverse food requires collective awareness that places food as an important part of overcoming stunting. Increasing food production is a basic need by building a sustainable food system. Meanwhile, in increasing awareness of fostering a healthy culture, the intensity of education and socialization needs to be increased to encourage the importance of food for health development.
Downloads
References
Aritonang, E. A., Margawati, A., & Dieny, F. F. (2020). Analisis pengeluaran pangan, ketahanan pangan dan asupan zat gizi anak bawah dua tahun (BADUTA) sebagai faktor risiko stunting. Journal of Nutrition College, 9(1), 71–80.
armadaberita.com. (2023). TPP PKK Kota Medan Beri Makan Tambahan Kepada Puluhan Anak Stunting di Belawan dan Sunggal |. https://www.armadaberita.com/news/tpp-pkk-kota-medan-beri-makan-tambahan-kepada-puluhan-anak-stunting-di-belawan-dan-sunggal/
beritanasional.id. (2022). Camat Medan Tuntungan : PMT Dapat Memperkuat Ketahanan Pangan dan Upaya Kita Dalam Mencegah Stunting - Kantor Berita Online Nasional Indonesia. https://beritanasional.id/camat-medan-tuntungan-pmt-dapat-memperkuat-ketahanan-pangan-dan-upaya-kita-dalam-mencegah-stunting/
Dukhi, N. (2020). Global prevalence of malnutrition: evidence from literature. Malnutrition, 1, 1–16.
Ekon.go.id. (2021). Pengembangan Sistem Pangan yang Berkelanjutan menjadi Syarat utama Peningkatan Peran Sektor Pertanian - Kementerian Koordinator Bidang Perekonomian Republik Indonesia. https://www.ekon.go.id/publikasi/detail/3556/pengembangan-sistem-pangan-yang-berkelanjutan-menjadi-syarat-utama-peningkatan-peran-sektor-pertanian
Ergin, F., Okyay, P., Atasoylu, G., & Beser, E. (2007). Nutritional status and risk factors of chronic malnutrition in children under five years of age in Aydin, a western city of Turkey. Turkish Journal of Pediatrics, 49(3), 283.
Pemkomedan.go.id. (2022). Baru di Masa Bobby Nasution, Penanganan Stunting di Medan Lebih Terarah. https://pemkomedan.go.id/artikel-22417-baru-di-masa-bobby-nasution-penanganan-stunting-di-medan-lebih-terarah.html
Pemkomedan.go.id. (2023). Angka Stunting Kota Medan Turun Drastis. https://portal.pemkomedan.go.id/berita/angka-stunting-kota-medan-turun-drastis__read2934.html
Pikiran-rakyat.com. (2021). Pengembangan Sistem Pangan yang Berkelanjutan menjadi Syarat utama Peningkatan Peran Sektor Pertanian. https://www.pikiran-rakyat.com/ekonomi/pr-013304057/pengembangan-sistem-pangan-yang-berkelanjutan-menjadi-syarat-utama-peningkatan-peran-sektor-pertanian
Prastia, T. N., & Listyandini, R. (2020). Keragaman Pangan Berhubungan dengan Stunting Pada Anak Usia 6-24 Bulan. HEARTY: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 8(1).
Riajaya, H., & Munandar, A. I. (2020). Strategi peningkatan ketahanan pangan dalam meminimalisasi stunting di Kabupaten Sukabumi. Jurnal AGRISEP: Kajian Masalah Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 255–274.
Rianda, M. N. (2022). Strategi Dinas Ketahanan Pangan Dalam Mengatasi Masalah Stunting Di Kota Medan.
Satriawan, E. (2018). Strategi nasional percepatan pencegahan stunting 2018-2024. Jakata: Tim Nasional Percepatan Penanggulangan Kemiskinan (TNP2K).
Sihite, N. W., Nazarena, Y., Ariska, F., & Terati, T. (2021). Analisis Ketahanan Pangan dan Karakteristik Rumah Tangga dengan Kejadian Stunting. Jurnal Kesehatan Manarang, 7(Khusus).
Sumutprov.go.id. (2022). Prevalensi Stunting Sumut Turun 21,1%, Lebih Rendah dari Nasional - Pemerintah Provinsi Sumatera Utara. https://sumutprov.go.id/artikel/artikel/prevalensi-stunting-sumut-turun-21-1-lebih-rendah-dari-nasional
Suryawan, A., Jalaludin, M. Y., Poh, B. K., Sanusi, R., Tan, V. M. H., Geurts, J. M., & Muhardi, L. (2022). Malnutrition in early life and its neurodevelopmental and cognitive consequences: a scoping review. Nutrition Research Reviews, 35(1), 136–149.
Titaley, C. R., Ariawan, I., Hapsari, D., Muasyaroh, A., & Dibley, M. J. (2019). Determinants of the stunting of children under two years old in Indonesia: A multilevel analysis of the 2013 Indonesia basic health survey. Nutrients, 11(5), 1106.
Utomo, R. (2023). Mengintip Cara Kota Medan Turunkan Angka Stunting, dari BAAS hingga Ceting Halaman all. - Kompas.com. https://medan.kompas.com/read/2023/04/03/195849778/mengintip-cara-kota-medan-turunkan-angka-stunting-dari-baas-hingga-ceting?page=all.
Waspada.co.id. (2022). Dukung Penanganan Stunting, Dinas Ketapang Medan Perkuat Ketahanan Pangan dan Gizi. http://redaksi.waspada.co.id/v2021/2022/06/dukung-penanganan-stunting-dinas-ketapang-medan-perkuat-ketahanan-pangan-dan-gizi/